Jump to content


Photo

Samsung SSD 840 EVO performance degradation fix


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Dasa

Dasa

    Guru

  • Super Hero
  • 14,870 posts

Posted 17 October 2014 - 01:45 PM

A bug was found about a month ago where old data on samsung evo would become slower over time as slow as ~30mb

 

http://www.samsung.c.../downloads.html

Samsung is releasing a new firmware and performance restoration software package for the 840 EVO and 840 EVO mSATA.
The firmware update is recommended to users who may have experienced any drop in read performance of the mentioned drives.
Running the software packages provided will first update the firmware(840 EVO : EXT0CB6Q, 840 EVO mSATA : EXT42B6Q),
then scan and calibrate all existing data on the drive.
Note that the update time can be more than an hour depending on the amount of data. 
Please wait for the firmware update to complete before starting any other operations.

Silverstone TJ08-EW 6700k@4.7 1.375v - Z170-GENE - 2x8g 3866 16-16-16 - 1070@ 2100\9600MHz  -Samsung 830 64G, Sandisk Ultra II 960G, WD Green 3tb - Seasonic XP1050 - Dell U2713 - Pioneer Todoroki 5.1 Apogee Drive II - EK VGA-HF Supreme  - Phobia 200mm Rad - Silverstone AP181 Project Darkling
3770k vs 6700k RAM Scaling, HT vs RAM, Arma III CPU vs RAM, Thief CPU vs RAM
Parts Guide


#2 nobody813

nobody813

    Champion

  • Atomican
  • 6,539 posts
  • Location:Tasmania

Posted 17 October 2014 - 02:33 PM

Currently running this on my 120GB EVO, but sadly can't do it yet on my Mac's EVO as that of course has Mac OS X on it :-P. Will be waiting for their bootable version to come out, which will allow non-Windows users to do this


"Nobody, including Nobody, knows what Nobody is doing..." - millen

 

Intel Core i7 4790K | ASRock Z97 Extreme4 | 16GB G.Skill Ares DDR3 | EVGA GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB | Cogage Arrow | 500GB Samsung 850 Evo | 2TB + 1TB Seagate 7200.14's | Corsair RM650i | Fractal Design Arc Midi


#3 nobody813

nobody813

    Champion

  • Atomican
  • 6,539 posts
  • Location:Tasmania

Posted 17 October 2014 - 07:08 PM

Seems it also doesn't like it when you have the AMD or Intel AHCI drivers installed; only works only stock Windows ones. So yeah, my 120GB won't be updated for a while now


"Nobody, including Nobody, knows what Nobody is doing..." - millen

 

Intel Core i7 4790K | ASRock Z97 Extreme4 | 16GB G.Skill Ares DDR3 | EVGA GTX 980 Superclocked ACX 2.0 4GB | Cogage Arrow | 500GB Samsung 850 Evo | 2TB + 1TB Seagate 7200.14's | Corsair RM650i | Fractal Design Arc Midi


#4 Pigs can fly

Pigs can fly

    Primarch

  • Atomican
  • 1,986 posts

Posted 30 January 2015 - 02:03 PM

Update to this, the performance issues are back

 

I have 2 of these drives, installed the fix on the day of release, OS win 8.1 pro this is my os drive which has my origin and uplay library, the other drive has steam. Regular daily usage

 

2015-01-30%2013.38.18%20Results%20for%20


Asus Z68 Deluxe|i7 2600k|Noctua NH-U12P SE2|16GB G.Skill Ripjaws 2133 C9|EVGA GTX 770 SC 2GB|XFX 750w Black Ed|2xSamsung 840 EVO 500GB|Seagate Constellation ES 1TB|Samsung 1TB 7.2k|Seagate 2TB 7.2k|WD Green 2TB|HAF X|Logitech G13 G27|Corsair K60|Razer Lachesis





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users